PiepkebordDe Stichting Kluften en Waarden is sinds 1992 eigenaar van het Piepke, een boogbruggetje gelegen aan de dijk tussen het zogenaamde Hoekje en Munnekezijl. Op het bord bij het Piepke valt de volgende tekst te lezen:

Het Piepke is een kleine gemetselde stenen boogbrug, een zogenaamde steentil, in 1802 aangelegd door Klaas Jans de Waard (1756-1819), destijds eigenaar van de nabijgelegen boerderij “Aykemaheerd”. De bewijzen hiervoor waren destijds te vinden op de sluitstenen. Op de ene stond namelijk de letters K J d W en op de ander het jaartal 1802.

Het bruggetje ligt over de voormalige schipvaart (thans een smal slootje) en gaf toegang tot de landerijen achter de in 1425 aangelegde Waarddijk. Ook diende het bruggetje als verbinding tussen Kommerzijl en Pieterzijl. Over de dijk was namelijk een stenen voetpad aangelegd tussen Kommerzijl en Munnekezijl, waarbij de brug een afslag bood naar Pieterzijl.

Genoemde schipvaart is het noordelijke stuk van de “Noorder rijt”. Deze begint ten zuiden van Kommerzijl en zoekt slingerend zijn weg, eerst westwaarts, maar buigt dan af naar het noorden, loopt onder het Piepke door langs de dijk en vindt bij Munnekezijl aansluiting bij de Lauwers. Het stuk vaart vanaf het Piepke tot Munnekezijl is omstreeks 1800 uitgediept om het bevaarbaar te maken voor kleine schepen o.a. voor het vervoer van turf en graan. Ook werd de vaart verlengd tot ’t Hoekje, waar een zwaaikom werd gemaakt, een verbrede plaats waar de schepen konden keren. Er konden slechts kleine schepen door het kanaaltje want de doorvaartbreedte was 3.70 meter.

In de 20e eeuw vervalt het bruggetje steeds verder. In 1992 verkoopt Ike Zuidema, eigenaar van Aykemaheerd, voor één gulden het Piepke aan de Stichting Kluften en Waarden. Een jaar later wordt het hersteld door de Stichting Landschapsonderhoud Groningen.

logo

Het logo van de Stichting Kluften en Waarden is gebaseerd op het Piepke. Voor meer informatie over het Piepke en andere historische onderwerpen van de oude gemeente Grijpskerk, zie http://www.archiefgrijpskerk.nl

Piepke