In dit menu wordt nader ingezoomd op speciale onderwerpen die betrekking hebben op de oude gemeente Grijpskerk.

OnderwerpKorte omschrijving
De Vroolijke Garde De Vroolijke Garde was een afsplitsing van rederijkerskamer Nicolaas Grijp en het gezelschap is opgericht in 1904. Het bestuur van Nicolaas Grijp zal hiermee niet zo blij zijn geweest en vooral secretaris Van Kluijve bevond zich in een lastig parket want hij was ook vice-voorzitter van De Vroolijke Garde. De vlam doofde echter snel en na 1910 wordt er niets meer van het gezelschap vernomen.
De Roder De Roder is de naam van een straat in het zuidelijke deel van Grijpskerk. Het vroegere straatnaambord vermeldde dat het hier een natuurlijke zeewering betreft, maar het gaat hier verder om een historisch gezien vrij belangrijke dijk, aldus Blikvanger in het artikel van 9 augustus 1977 in het Nieuwsblad van het Noorden. Bauke Zijlstra kwam aan de Jonkerslaan in Grijpskerk te wonen en raakte geïnteresseerd in de geschiedenis van de roder en maakte op basis van zijn onderzoek een buitengewoon interessant artikel onder de titel De Roder: "de eerste dijk in Langewold".
Gevelsteen windmolen bij de Oude Lauwers In 2011 ontvingen we een gevelsteen afkomstig van de Amerikaanse windmolen die in 1920 aan de Oude Lauwers werd gebouwd. Polder De Lauwers (groot 135 ha) werd hiermee bemalen.
Grijpskerker Korfbal Club (G.K.C.) Deze club is ongeveer in 1921 opgericht en heeft bestaan tot 1939. Men speelde op een veld oostelijk van de Lageweg en noordelijk van de huidige Groninger Straatweg. Het artikel bevat enkele foto's en krantenberichten.
Over Zijlstra's, Sennema's, Miedum en de Westerhorn

Op de plaats waar nu het huis staat van bestuurslid Hugo Luijken, aan de Westerhornerweg 3, stond ooit een boerderij. Op die boerderij streken rond 1800 de eerste Sennema’s van Grijpskerk neer. Een dochter van deze Friese immigranten, Sietske, trouwde met Harm Iwes Zijlstra. Over de verknoping van de families Sennema en Zijlstra schreef Kluften & Waarden-redacteur Bauke Zijlstra, nazaat van Harm Zijlstra en Sietske Sennema, bijgaand artikel.

Het stukje land kadastraal genummerd Grijpskerk E 338: een speurtocht naar de geschiedenis van de eerste bebouwing aan de westkant van het zogenaamde "Dooie eind" van de Jonkerslaan, althans het deel vanaf de steeg naast Rijwielcentrum Penninga tot aan de Dr. de Waardlaan.

Toen Bauke Zijlstra in 2014 een woning betrok aan wat vroeger het "Dooie eind" van de Jonkerslaan heette, verbaasde hij zich over de nogal springerige nummering van de huizen, bijvoorbeeld na 63 komt 67 en op 67 volgt 73. En in een oude koopakte stuitte hij op het hem onbekende begrip "beklemrecht". De hiernaast genoemde speurtocht gaat over het ontstaan van de christelijke school en de huizen die dateren uit de jaren 1910-1912. Het gedeelte dat nu genummerd is van 43 tot en met 67.

Daarnaast heeft Bauke onderzoek gedaan naar de familie Feringa, inhet bijzonder bakker Gerrit Feringa en zijn echtgenote Frouktje, die na het overlijden van haar man het desbetreffende stukje land schonk aan de Gereformeerde Kerk.

Het artikel bevat veel afbeeldingen, waaronder een prachtige kleurenfoto van de molen De Fortuin, geschilderd door Pieter Siedses Sennema, een voorouder van Gert Sennema, aan wie deze foto is te danken.

Popko

Popko Dijksterhuis

Hoe gelukkig kan een verzamelaar zijn die 40 jaar voor de klas heeft gestaan en dan een onderwijs-pijp krijgt aangeboden. Het overkwam mij in november op de verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht. Een mede-standhouder vroeg of ik interesse had in twee pijpen van dezelfde schoolmeester.De eerste pijp vermeldt de naam P. Dijksterhuis schoolonderwijser (met een "s") te Grijpskerk.

Aldus een enthousiast pijpenverzamelaar, die nieuwsgierig werd naar welke persoon achter de naam op de pijp schuilde en ons daarover mailde. Dat was voor ons aanleiding om ons in deze "volksopvoeder uit Grijpskerk" te verdiepen.