gedenksteen

De gevelsteen is afkomstig van de Amerikaanse windmolen die in 1920 aan de Oude Lauwers werd gebouwd. Polder De Lauwers (groot 135 ha) werd hiermee bemalen.

Bestuursleden van het Waterschap waren in 1920:

• Jacob Wiersma (1859-1923), zoon van Enne Jeltes Wiersma en Hittje Jacobs Laverman. Jacob trouwde in 1882 met Jeltje Siccama (1861-1938), dochter van Postema Siccama en Lubberta van Dellen (Grootleger Aduard). Zie het boerderijenboek Grijpskerk e.o., boerderij no. 45.
  • Enno Sijes Wiersma(1873-1923), zoon van Sije Wiersma en Abeltje Meijer. Enno trouwde in 1899 met Helena Hermana de Boer (1877-1962), dochter van Johannes Hendrik de Boer en Anke Klaas Meijer. Zie ook het boerderijenboek Grijpskerk e.o., boerderij no. 42.
  • Hendrik de Boer (1881-1965), zoon van Johannes de Boer en Anke Klaas Meijer. Hendrik trouwde in 1909 met Harmina Westerhuis (1888-1942), dochter van Popkpo Pieters Westerhuis en Anje Warmolts Kuiper. Zie ook het boerderijenboek Grijpskerk e.o., boerderij no. 46.

amerikaanse windmolen

De afbeelding hierboven is niet de bewuste molen, maar een voorbeeld van een Amerikaanse windmolen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de bovenbouw van de molen in het kader van de Marshall-hulp vernieuwd. In 1956/57 werd de stenen onderbouw van de molen gesloopt door de toen 18-jarige Jan Bremer, zoon van Errit Bremer en Aaltje van Lingen. In 1957 emigreerde Jan Bremer naar Canada. De gevelsteen is in bruikleen afgestaan door de heer Klaas Bremer, Lutkepost 16 te Buitenpost.

Op onderstaand kaartje is de plaats van de molen in rood aangegeven.

amerikaanse windmolen kaartje

Na de sloop van de molen werd/wordt de polder bemalen door een elektrisch gemaaltje iets noordelijker aan de Oude Lauwers gelegen. De plaats van het gemaaltje is in groen op het kaartje aangegeven.