In november 2009 heeft het bestuur een kaderplan vastgesteld om te komen tot een publicatie over de middenstand ("nering") van het dorp Grijpskerk in de 20e eeuw. Bij de uitvoering ervan bleek dit nog een behoorlijke klus te zijn. Zo staat in Het Grijpskerk van gisteren van Willem Kamminga dat het dorp in 1935 bijna 100 neringdoenden telde. Vanwege de omvang en de tijdsduur werd besloten om de resultaten in afzonderlijke boekwerkjes uit te geven, tegen een betaalbare prijs, te beginnen met de slagers.

slagers klein mmt klein bakkers klein kruideniers klein
metaalbewerkers_klein houtbewerkers_klein

Uitreikingen eerste exemplaar:

Deel 1 over de slagers: op 22 maart 2013 aan slagerij Boersema.

Deel 2 over meubels, mode en textiel: op 17 april 2014 aan Woonrijk Leegstra.

Deel 3 over de bakkers op Koningsdag 27 april 2015 aan bakkerij Jager.

Deel 4 over de kruideniers op 11 juni 2016, tijdens de jaarmarkt, aan dhr. Arkema van de Jumbo-supermarkt.

Deel 5 over de metaalbewerkers op 17 juni 2017 aan Faber Installatietechniek.

Deel 6 over de houtbewerkers, i.c. de zelfstandige timmerlieden en aannemers, op 8 september 2018 aan Oosterhof Holman.

Deel 7 over de banken en notarissen op 11 september 2019 aan het SNS Fonds Grijpskerk.

De deeltjes zijn (voor zover nog aanwezig) verkrijgbaar bij Drukkerij & Boekhandel Hoekstra (www.hoekstragrijpskerk.nl) te Grijpskerk. De eerste drie deeltjes kosten € 8, de laatste drie € 10 (vanwege inbindkosten). Bij alle deeltjes kon de prijs worden beperkt dank zij een jaarlijkse gift van het SNS Fonds Grijpskerk.

De redactie bestaat uit (v.l.n.r.) de heren Melle Koopmans, Bauke Zijlstra, Tymen Wierstra, Hugo Luijken en Azing Maat.

redactie