boerderijenboekIn 2009 is het prachtige Boerderijenboek Grijpskerk en omstreken verschenen, een initiatief van de Coöperatieve Aankoopvereniging Grijpskerk. Daarin staat de geschiedenis van ruim 100 bestaande en verdwenen boerderijen in de voormalige gemeente Grijpskerk. Het gebied wordt grofweg begrensd door de Lauwers, het Munnikezijlsterdiep, de Kommerzijlsterriet en het Van Starkenborghkanaal. Het boek bevat veel oude en hedendaagse kaarten waarop de ligging van de boerrderijen is te zien. Luchtfoto’s geven de waterstromen aan en de situering van de dorpen en boerderijen in het landschap. De algemene hoofdstukken zijn voorzien van toepasselijke afbeeldingen, zoals foto’s van munten, tuinen en archiefstukken.

Het boek bevat een schat aan genealogische informatie. Dankzij het persoonsregister achter in het boek en de verwijzingen naar andere boerderijen in de teksten, kan men de geschiedenis van vele families achterhalen. Zo is bijvoorbeeld te zien hoeveel generaties soms op een bedrijf werkzaam zijn en hoe omstandigheden de bedrijfsvoering beïnvloeden.In hoofdstuk 7 komen twaalf mensen aan het woord die hun leven grotendeels op een boerderij hebben doorgebracht, als bewoner of als landarbeider. In deze zogenaamde ‘oral history’ geeft de geïnterviewde een persoonlijk beeld van zijn of haar leven. Deze twaalf levensgeschiedenissen vormen een welkome en waardevolle aanvulling op de geschiedenis van de boerderijen.

Het 608 pagina's tellende boek is nog verkrijgbaar bij Drukkerij & Boekhandel Hoekstra te Grijpskerk en kost € 89,50.

In 2019 brengt Kluften en Waarden op verzoek van de aankoopvereniging een supplement uit, waarin foutjes worden gecorrigeerd en wijzigingen in bedrijfsgrootte, maatschapsverband en gezinssamenstelling eigena(a)r(en) over 2009-2018 worden opgenomen.