In samenwerkwatermolenpieterzijling met Plaatselijk Belang Pieterzijl zijn in het voorjaar van 2006 restanten van de windmolen in de polder "De Vereeniging" bij Pieterzijl opgegraven. Deze waren in het dijkje langs de oude Lauwers begraven. Het betreft stukken van het gietijzeren tandrad van de zelfkruiing en de scharnieren van klapluiken die voor de wateruitlating hebben gehangen. Uit de grootte van de zelfkruiingsrestanten krijgt men een idee hoe groot deze molen is geweest, want het complete tandrad draaide direct onder de kap van de molen, dus het smallere gedeelte.

De molen werd in 1904 gebouwd en was een van de grootste watermolens van ons land. In 1955 is de molen gesloopt. Delen van de molen zijn in en op het dijkje langs de oude Lauwers terechtgekomen. Daar zijn ze op aanwijzing van de heer Vervat en op initiatief van Kluften en Waarden na ruim vijftig jaar weer opgegraven.

De opgegraven restanten zijn ondergebracht in de molen de Kievit in Grijpskerk.

Aan molendatabase.org ontlenen  we de volgende informatie:

Bouwers waren Menno Noordewier en Derk Bosman, beiden afkomstig uit Eenrum. Als architect trad op Menno Noordwier uit Niezijl, neef van bouwer Menno. Het werd de grootste windmolen van de provincie Groningen, met een vlucht van eerst 25 meter en later 28 meter. Beide molenroeden werden voorzien van zelfzwichting en de molen later ook van zelfkruiing. Het laatste betekent, dat de molen zichzelf op de wind kon zetten door middel van twee kleine "molentjes", windrozen genaamd, op de kap. De bouwkosten bedroegen 20.000 gulden, gelijkelijk verdeeld over de fundering en de bovenbouw. De molen kon het water opmalen door twee vijzels. In later tijd, sinds ca. 1916, kon bij gebrek aan voldoende wind ook worden gemalen met behulp van elektriciteit, d.w.z. dat een van de vijzels kon worden aangedreven door een zware elektromotor van 40 pk.

Mulders/machinisten van molen en gemaal waren:

• S. Boersma (1904 tot 1910)
  • J. Machiels (1910 tot ca. 1943)
  • S. van der Weide (ca 1943 tot 1966)
  • J. Vervat (1966 tot 1996)

watermolenpieterzijlrestanten

Van links naar rechts de heren Vervat, Kloppenburg, Wierstra en Luyken